ВУЧИЦА
АвторСообщение
Бранка
moderator




Сообщение: 17
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 0
ссылка на сообщение  Отправлено: 16.07.09 18:59. Заголовок: ЈЕДАН НАРОД, ЈЕДНА ДУША, ЈЕДНА КУХИЊА - ОДИН НАРОД, ОДНА ДУША, ОДНА КУХНЯ


Нека ово буде једна тема, јер ћемо кад тад бити под истим "кровом", тачније, у једној, савезној држави...или Империји, али у сваком случају... заједно, ОДИН НАРОД, ОДНА ДУША , ОДНА КУХНЯ
телећа чорба

проја

руска салата

пуњене паприке

руске шубаре


Једнога дана, све ће то бити на истом столу... и неће бити шведски, већ српско-руски

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Ответов - 301 , стр: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 All [только новые]


Бранка
moderator




Сообщение: 1316
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 4
ссылка на сообщение  Отправлено: 24.08.09 16:01. Заголовок: 24 августа 2009 г. ..


24 августа 2009 г. 15:14
Висит груша - нужно скушать
http://www.vesti.ru/videos?vid=241662&p=1&sort=1&sub_sort=0&cid=7
"Доброе утро, Россия!"
Ученые выяснили, что груши содержат вещества, замедляющие старение. Сезон груш в самом разгаре. Какие груши выбирать и как правильно их есть, чтобы добиться омолаживающего эффекта, расскажет новый сюжет "Доброго утра".

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 1439
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 4
ссылка на сообщение  Отправлено: 26.08.09 23:19. Заголовок: Srpska Kuhinja http..


Srpska Kuhinja
http://straza.net/srkuhinja.html
Na vetrometini istorijskih puteva Srbija je mnogim osvajačima oduvek bila sladak zalogaj. Dok su se granice menjale, stvorili smo gastronomski kotao s mešavinom različitih kuhinja, pa je zato teško izdvojiti autohtono srpsko jelo koje se danas sprema po recepturi naših predaka. Ipak, dok su Italijani poznati po pici, Indijci po začinima, Španci po paelji, Francuzi po šampanjcu, Srbe prepoznaju po kajmaku.

U svetu kajmak spremaju samo dva naroda: Srbi i Mongoli, koji, kao i mi, od toga nisu napravili brend. Mada, oni koji se kunu u autohtonost ovog srpskog specijaliteta kažu da kajmak posle industrijske pripreme ne može da zadrži izgled i aromu. Kao autentične srpske namirnice pominju se goveđi pršut i kajmak. Nije baš zdravo, ali je i te kako ukusno. Ne treba preskočiti ni razne specijalitete sa suvim šljivama, a kao prvu asocijaciju na pomen srpske kuhinje izdvajaju se ćevapi, naravno s kajmakom.

Ćevapčići nisu izvorni srpski specijalitet, ali su se i te kako odomaćili na našim prostorima. U Srbiji se pripremaju drugačije u odnosu na one u Sarajevu ili u Bugarskoj. Srbi ne vole mlevenu jagnjetinu. Naš ćevap je najčešće pripremljen samo od junećeg mesa i mora da odskoči kada se pusti da sa pola metra visine padne na tanjir, što znači da je dobro umešen. Medjutim nisu samo Balkanci oduševljeni ćevapima. Jedan restorančić usred Los Anđelesa odnedavno je omiljen među Amerikancima, koji ne kriju da oližu prste posle porcije „large ćevapi with kajmak“, ali i ostalih specijaliteta iz, kako oni naglašavaju, srpsko-turske kuhinje: sarme, pite, urmašice, tufahije, baklave...
GASTRONOMSKA PODELA

Najkreativnije kuhinje na svetu su one iz siromašnih krajeva, u kojima su se ljudi dovijali i s malo materijala spremali dobru hranu. Srpska, kao i većina nacionalnih kuhinja, nije homogena. Ako Srbiju posmatramo od severa ka jugu, primećujemo da su za Vojvodinu karakteristična testa – hlebovi, štrudle, rezanci – i pošto imaju dosta stoke i živine, razne vrste prerađevina od mesa.

U Banatu se oseća uticaj nemačke kulinarske tradicije: jela od testa i krompira, koji se u Srbiji pojavio tek sredinom 19. veka.
Bačka nije bila imuna na mađarske uticaje, pa je njihova kuhinja slatko-kisela i mesnata (makovnjače, mali sirevi, šunke, kobasice, riblji paprikaš sa širokim rezancima, na razne načine spremljena perad u supi).
Perket, ljutkasti gulaš sa sitno seckanim svinjskim mesom, karakteristično je jelo za Bačku. Torte su dominirale samo u Sremu, a posle Drugog svetskog rata i na ostalim prostorima. Prva torta u Srbiji napravljena je tek 1912. godine, i to u Sremskim Karlovcima.
Za celu Šumadiju karakteristične su pite zeljanice, a za centralni deo ovog kraja prase na ražnju. Najspecifičnije jelo zapadne Srbije je sušeno meso; na Zlatiboru i Zlataru neizostavna su jela od jagnjetine. Jedini slatkiš u tim krajevima dugo su bile pečene jabuke u medu i sok koji se sprema vrenjem sušenog voća u kaci. Poslednjih godina, naročito u istočnoj Srbiji, održavaju se sajmovi starih srpskih jela na koje je, nesumnjivo, veliki uticaj imala vlaška kuhinja.
Kuhinja istočne Srbije nikad nije dovoljno istražena. Ta jela magijski privlače: suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, fazan u borovnicama, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i raznim povrćem, homoljski kačamak koji brzo zasiti čoveka. Tamo često spremaju jela s isključivo divljim povrćem.
U Vranju je savršena kombinacija tursko-makedonsko-kosovske kuhinje, naročito su ukusne čorbe, a u Pirotu se oseća jak uticaj iz Bugarske. Pored roštilja, u Leskovcu je jedino moguće naručiti paču čorbu od iznutrica. Jela su bogata povrćem, posebno paprikom (sataraš se često sprema). Zbog velikog broja manastira, Kosovo i Metohija su bogati stotinama ukusnih posnih i mrsnih jela: bungur, pirjanice, razne pite, baklave, specijaliteti od jagnjetine i ovčetine.

HLEB, PITE I MESO

Bez hleba i mesa, decenijama unazad se nije mogla smisliti srpska trpeza. U srednjovekovnoj Srbiji hleb su mesili od sumješice i suražice, mešavine pšenice, ječma i raži. Bogatiji su jeli hleb od pšenice, a siromašniji od zoba i raži. Samo u Beogradu je 1660. godine postojalo čak 600 mlinova, koje su pokretali konji i vodenice na Dunavu. Dolaskom blagostanja, beli je iz svakodnevne upotrebe potisnuo ostale vrste hleba. Kod nas se nije oduvek jelo mnogo hleba. Hleb je ušao u modu poslednjih pedesetak godina. Tokom prve polovine 20. veka hleb smo jeli samo o praznicima. I to ne beli, koji je tretiran kao kolač.

Omiljeno jelo srpskih domaćica je i ajvar, koji spremaju od šiljatih, mesnatih, crvenih paprika, kojima najbolje odgovara tlo juga Srbije. Osim ajvara, staru kuhinju s manastirskim poreklom čine i pindjur, ljutenica i turšija. Mi smo jedini narod koji, između ostalog, u turšiju stavlja i dunju.Zapadna Evropa danas izbegava jela s goveđim mesom, Amerika od svinjskog, te je piletina postala neizostavna u svim kuhinjama. Tako istraživanja pokazuju da osoba koja jede meso tokom života pojede 21 ovcu, 15 svinja, 4,5 krave i čak 1.201 kokošku. Srbin dugo nije imao gde da odlaže i čuva meso, pošto su se zamrzivači u Srbiji pojavili tek šezdesetih godina. Jeo ga je jedanput nedeljno.

Srbin nikad nije bio mesožder. Stoku je zvao blago. A blago se ne troši, već se čuva. Zato smo koristili dosta mleka i mlečnih proizvoda. Netačno je da smo najviše jeli prasetinu. Seljak je skromno živeo, ali uvek je imao hleba, sira, kajmaka i povrća. Divljač takođe spada u arhetipski deo srpske ishrane. Od vladavine Nemanjića do današnjih dana istrebljeno je dosta divljači koja je oduvek bila jedan od specijaliteta na srpskim trpezama. Način na koji spremamo jela od divljači je jedinstven u Evropi. Za razliku od pre pedesetak godina, danas su na srpskom tanjiru najzastupljenija jela od svinjetine i dimljeno meso, koje se najpre suši na vetru, a potom se dimi. Poznati smo i po domaćim kobasicama i čvarcima. U Engleskoj, Kanadi, Americi i zapadnoj Nemačkoj čvarke nazivaju vejstidž (ono što im ostane kad cede mast, pa ne znaju šta s tim da rade). U siromašnoj Srbiji od toga je napravljena umetnost. Najslasnija jela često konzumiramo prstima. Sladokuscima je poznato da parče pice nije isto ukoliko se jede priborom ili ga jedemo iz ruke, kao i da vruće pečenje gubi na smislu ukoliko pokušamo da se s njime izborimo s viljuškom i nožem.

Pile iz avlije pečeno u rerni. A tek krilca na žaru! Šta bi pomislili o osobi koja uštipke jede nožem i viljuškom? Onome ko je izmislio finger bolu (posuda za pranje prstiju) treba dati Nobelovu nagradu za hedonizam. A to što se u Dušanovo vreme jelo u Srbiji nožem i nekakvom viljuškom, ostavimo da hranimo taštinu, a ne stomak.Jela koja se spremaju po starinskoj recepturi su zdravija, jer su ona na vodi. U srednjovekovnoj Srbiji jela su se dva obroka, a doručak je stigao kasnije, pod uticajem Zapada. Do sredine 20. veka jeli smo uglavnom variva, pa ne čudi činjenica da je kašika dugo bila jedini pribor za jelo. Danas se kaže da „jelo nije jelo ako nema mesa“.

Bili smo zdrava nacija do 1945. godine, kad nastupa srpsko poimanje blagostanja. To je podrazumevalo meso za doručak, ručak i večeru, što je uzrokovalo povećanje koronarnih bolesti. Loša je podela na dobra i sirotinjska jela. Danas ćete biti ismejani ako u restoranu naručite pasulj ili krompir-paprikaš. U poslednjih 20 godina imamo obilje hrane koju ne bi trebalo nazvati tim imenom. Postali smo kanta za otpatke, jer uvozimo mnogo bespotrebne hrane. To je neozbiljan pristup zaštitnim znacima Srbije.

MODERNO

U miraz Evropi moramo doneti ono što dosad nije videla, i podleći globalističkom pristupu hrani: svaki čovek na planeti trebalo bi da nađe komad svojih želja u srpskom tanjiru. Kažu da se hrana prvo jede očima, zatim nosom, a tek onda ustima. Zato je neminovno modernije aranžirati stara srpska jela i prilagođavati se novim načinima kuvanja.
Zašto bi neko ko pravi skulpturu od drveta bio umetnik, a onaj koji je pravi od raznih namirnica ne? Istina da je ova druga umetnost kraćeg veka, ali utiče na više čula. Tehnologija se promenila: ekspres lonci, struja i plin, tefloni i vrhunski čelici, rerne. Sve je to uticalo da se naše bake danas u kuhinji ne bi snašle. Kao što današnji kuvari nemaju pojma kako se cepa bukova oblica ili loži peć okomcima od kukuruza.
U vreme praznika se nije štedelo, pa je trpeza bila puna običajnih jela: mačvanska papula, šumadijska gibanica, kosačko pile, brava za temelj, Karađorđeva šnicla.
Dobra riba je uvek bila skupa, pa je nisu jeli oni koji su je lovili, već oni koji imaju para. Med je nekada gotovo potpuno zamenjivao šećer, a kao specijalitet se isticala medovina, čija je tradicionalna receptura gotovo iščezla. Slatko kod nas ima dugu tradiciju. Mi smo jedini narod koji sprema slatko od ruže, posebno u zapadnoj Srbiji.
I dalje žvaćemo hedonističke zalogaje koje je zapadna Evropa gotovo proterala s jelovnika. Jedemo polako, i to često masnu hranu, naročito roštilj koji zalivamo šljivovicom i zaslađujemo slatkišima, u kojima se ne štedi na jajima i maslacu. No, iako je stara srpska kuhinja originalna, nijedno jelo nismo brendirali, kao što se to radi u drugim zemljama. Brendovi zahtevaju trajnost, uporan rad, pedantnost u izradi proizvoda. Mi smo u proseku više kreativni pojedinci no generalno organizovan narod.

Na internetu sam našao dva linka sa veoma lepim, a i zdravim srpskim receptima. Pa svako neka izabere ono što mu je drago.

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/ethnic/srpska

LESKOVAČKI AJVAR USKORO NACIONALNI BREND, RTS

Leskovački ajvar postaće nacionalni brend. Na projektu sertifikacije i zaštite radi se već godinu i po dana. Brendiran leskovački ajvar proizvodiće poljoprivredna domaćinstva okupljena oko udruženja, ali i mala i srednja preduzeća koja poštuju staru recepturu.
Na projektu sertifikacije i zaštite leskovačkog ajvara radi se već godinu i po dana. Regionalnoj privrednoj komori Leskovca u tom poslu podršku pružaju stručnjaci iz italijanske Sijene.
Zahvaljujući udruženju "Leskovački ajvar" koja okuplja proizvođače i prerađivače paprike, jedinstvena sorta leskovačke paprike vratila se na tlo leskovačke kotline.
Ove godine samo Vojislav Krstić iz sela Pridvorice zasadio je više od jednog hektara.
U Udruženju je još deset individualnih proizvođača i tri zemljoradničke zadruge. Svesni su da bez leskovačke paprike nema ni leskovačkog ajvara kao brenda.
Vojisla Krstić kaže da o kvalitetu leskovačke paprike govori to što je za teglu ajvara potrebno više od dva kilograma paprike.
Brendiran leskovački ajvar proizvodiće poljoprivredna domaćinstva okupljena oko udruženja, ali i mala i srednja preduzeća koja poštuju staru recepturu.
"Jedina razlika između ajvara koji se nekada pravio i našeg je što se umesto konzervansa danas radi pasterizacija", rekao je Miodrag Nedeljković vlasnik preduzeća "Strela Klajić" koje ajvar proizvodi već dve godine. Samo prošle godine preradili su skoro 5O tona paprike.
Strogi normativi Evropske unije
U lancu proizvodnje od sirovine do gotovog proizvoda nijedna karika ne sme da zataji, pošto su strogi normativi Evropske unije. Proces brendiranja leskovačkog ajvara kontroliše kompanija "Ikaro" iz Italije. Viđenim na terenu su i te kako zadovoljni.
"Udruženje apsolutno radi po programima koje smo predvideli i definitivno vidim mogućnost za plasman proizvoda koji se ovde rade", konstatovao je Nikola Tieci, menadžer za međunarodne projekte.
Nosilac ovog projekta je regionalna privredna komora Leskovca. Njegova vrednost je 7O.OOO evra. Sredstva je obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, privredne komore Leskovca i Sijene.
Očekuje se da će najkasnije u oktobru leskovački ajvar postati nacionalni brend.
RTS

У Србији је опет време ајвара - пеку се црвене паприке и спрема се оно што може да буде и предјело, и главно јело, и салата....
Пријатно!!!!!!!!!!!!

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 1443
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 4
ссылка на сообщение  Отправлено: 27.08.09 00:07. Заголовок: http://mmance.on.neo..


http://mmance.on.neobee.net/zimnica.htm


MARMELADA OD ŠIPURKA

Sastojci za više od 10 porcija
2 kg svežih šipuraka
0,5 kg šećera (može i manje, zavisi od ukusa)
2 g konzervansa

Priprema
Prvo dobro oprati šipurke, odseći im kapice i potopiti ih u vodu. Sve to kuvati oko dva sata dok šipurak ne omekša da se može ispasirati. Pošto se dobro skuvao, sačekati malo da se ohladi i ispasirati ga kroz pasirku. Dobijeni sok kuvati (pre toga u njega dodati šećer) dok se ne zgusne. Potom dodati 2 g konzervansa. Gotovu marmeladu sipati u staklene tegle, koje su zagrejane.
Napunjene tegle staviti u pleh i zapeći ih u rerni pola sata na 100 stepeni (pasterizacija). Kada se tegle ohlade, zatvoriti ih celofanom i čekati zimu.



MARMELADA OD SMOKAVA

Sastojci
1 Kg smokve
700g žele šećer
50 ml crvenog vina
1 šipka vanile
1 kafena kašičica limontusa
latice ruže (suve)

Priprema
Smokve oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela, samleti na mašini za meso i staviti u dublju šerpu. Dodati šećer, vino, promešati i staviti da se kuva. Kada izbije prvi ključ, smanjiti temperaturu (srednja) i uz neprestano mešanje kuvati 6-7 min.
Pomeriti s ringle, dodati isečenu šipku vanile, limontus, promešati i vratiti još 2-3 min na ringlu da se kuva (uz mešanje). Skuvanu marmeladu, još vruću, sipati u sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni), posuti laticama suvih ruža i hermetičkim zatvaračem zatvoriti. Ovako pripremljenu teglu s marmeladom, zaviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti da stoji. Teglu izvaditi iz tkanine i do služenja ostaviti na tamnom i hladnom mestu (podrum).
P. S. Radi sigurnosti da je marmelada gotova – skuvana, na jednu tacnicu izvaditi malo mase, ostaviti par sekundi da se ohladi i ako se ista ne razleva po tacni, onda je marmelada gotova. U slučaju da dođe do razlevanja, nastaviti s kuvanjem još 2-3 min.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 1524
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 4
ссылка на сообщение  Отправлено: 28.08.09 15:44. Заголовок: Каша гурьевская Для ..


Каша гурьевская
Для приготовления блюда Вам потребуется:
- молоко - 1.25 л
- манная крупа - 1/2 стакана
- орехи (фундук, кедровые, грецкие) - 500г
- горький миндаль - 10 шт.
- миндальная эссенция - 4-5 капель
- сахар - 1/2 стакана
- варенье (клубничного, земляничного, вишневого без косточек)- 1/2 стакана
- масло сливочное - 2 ст.л.
- кардамон - 1 стручок
- молотая лимонная цедра - 3-4 ч.л. или корица - 2 ч.л.
- молотый бадьян - по вкусу


Орехи, очищенные от скорлупы, залить кипятком на 2-3 минуты, очистить их от тонкой кожицы, подсушить и истолочь в ступке, подливая по 1 ч. л. теплой воды к каждой полной столовой ложке орехов. Сложить в отдельную чашку.

Для гурьевской каши готовят молочные пенки. Молоко вылить в плоскую посуду (чугунную эмалированную сковороду), поставить в нагретую духовку и снимать образующиеся крепкие пенки, когда они начнут румяниться, складывая их в отдельную посуду. Собрать 12-15 пенок.

На оставшемся молоке или сливках сварить густую хорошо разваренную манную кашу, всыпать

в нее толченые орехи, сахар, масло, растертые пряности, перемешать.

В огнеупорную эмалированную сковороду с высокими краями или широкий плоский сотейник налить немного подготовленной манной каши слоем 0.5-1 см, закрыть его пенкой, вновь налить слой каши потоньше, вновь переслоить пенкой и т. д. В предпоследний слой добавить немного варенья и бадьян. Поставить на 10 минут в предварительно хорошо нагретую духовку, но со слабым огнем. Затем вынуть, залить сверху оставшимся вареньем и толчеными орехами, подать в той посуде, в которой готовили кашу.


Блины банановые
Метки: блины/блинчики [22], банан [5] Облако

Вам потребуются: мука - 1 стакан; пекарский порошок - 1 ч.л.; яйцо - 2 шт.; молоко - 1/2 стакана; бананы большие спелые - 6 шт.; коричневый сахар - 1.5 ст.л.; соль - 1 щепотка; масло растительное - 1 ст.л.; сахар - по вкусу
Увеличить
Бананы очистите, разомните в кашу, добавив сахар и соль.

Просейте в большую миску муку и пекарский порошок, сделайте в центре углубление и добавьте в него яйцо и половину нормы молока. Хорошенько вымесите тесто, чтобы не было комочков, после чего добавьте оставшееся молоко.

Соедините бананы с тестом.

Разогрейте сковороду, смажьте е маслом и выпекайте блинчика, обжаривая с обеих сторон до золотистого цвета. Чтобы облегчить себе задачу с переворачиванием блинчиков (они очень капризные и не очень легко переворачиваются), выпекайте оладьи. Банановые блины хорошо подавать со сгущенкой, фруктовым или сливочным соусом.

http://www.gotovim.ru/recepts/sbs/blinban.shtml

Пирожки
Добавить в:

Пирожки (малые пироги) - изделия из дрожжевого теста небольшого размера . Обычно они имеют удлиненную или форму полумесяца. Выпекаются как правило в духовке, либо обжариваются на масле (во фритюре). Начинка в пирожках бывает самая разнообразная: грибная, мясная, овощная, иногда очень сложная, состоящая из нескольких компонентов. Согласно Похлебкину, изделия из недрожжевого теста не могут считаться в полном смысле этого слова пирожками и всегда имеют собственное наименование (например самса и калитки). Мы сделали подборку рецептов пирожков без учета этого различия, основываясь прежде всего на названии
http://www.gotovim.ru/recepts/bake/pirogy/pirozhky.shtml
На овом линку је стотинак различитих рецепата за слатке и слане пирошке - пробајте и ви...



"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Славјанофилка





Сообщение: 81
Зарегистрирован: 16.07.09
Откуда: Россия, Москва
Репутация: 2
ссылка на сообщение  Отправлено: 02.09.09 11:03. Заголовок: Хочу све!!!..


Хочу све!!!

Волим Русију, волим Србију!
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2124
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:16. Заголовок: СЛАНА ТОРТА


СЛАНА ТОРТА
Potrebno: 2 pakovanja tost hleba, 400gr majoneza, 6dl kisele pavlake, 300gr stišnjene šunke, 200gr kulena, 200gr trapista, 4 kuvana jajeta, teglica ajvara, kiseli krastavčići, maslinke, origano

Sa svakog parčeta tost hleba odsecite koricu. Na tacnu za tortu složite red tost hleba. Broj parčadi zavisi od toga kolika želite da vam bude torta. Premažite pavlakom, na to složite šunkaricu i prekrijte drugim slojem hleba. Nanesite sloj majoneza, na to narendajte jaja, posolite i stavite kolutiće kiselih krastavaca. Poprskajte sa još malo majoneza i prekrijte hlebom. Sledeći sloja nadenite majonezom, trapistom i kulenom, a poslednji pavlakom i ajvarom. Prekrijte hlebom, pa tortu spolja premažite pavlakom i ukrasite maslinama i origanom. Stavite u frižider na nekoliko sati, kako bi kore od hleba omekšale.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2125
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:28. Заголовок: ЈАГЊЕТИНА У МЛЕКУ (в..


ЈАГЊЕТИНА У МЛЕКУ
(веома једноставан рецепт за спремање - одличног укуса)


Potrebno: 2 kg jagnjetine, 1l mleka, so

Jagnjeće meso iseći na kocke i kuvati u mleku jedan sat da dobro omekša. Kuvano meso staviti u pržulju ili pleh, preliti mlekom, posoliti i peći u pećnici oko jedan sat.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2126
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:39. Заголовок: Čokoladne prali..


Čokoladne praline sa suvim voćem


Potrebno: 150ml mleka, 100gr smeđeg šećera, 200gr oraha, 100gr suvih šljiva i grožđa, 100gr putera, 200gr čokolade

Zagrejati mleko i kad provri, umešati smeđi šećer. Kratko prokuvati i u mleko umešati mlevene orahe i naseckane suve šljive i grože. Dobro promešati, maknuti s vatre i ohladiti. U posebnoj posudi otopiti puter i u njega umešati čokoladu izlomljenu na kockice. Čokoladu malo ohladiti da se zgusne pa deo uliti u čokoladne korpice. Dodati kuglice napravljene od smese oraha i suvog voća pa staviti u čokoladu. U svaku korpicu staviti po jedan badem ili lešnik i zaliti ostatkom čokolade. Staviti praline u frižider i kad se ohlade, poslužiti ih

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2127
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:45. Заголовок: Kokošija (pile&..


Kokošija (pileća) pašteta

Potrebno: 1 koka ili pile - 100 g suve slanine - 15 zelenih maslina - 3 kisela krastavca - 3 tvrdo kuvana jajeta - 1 kašika kapra - 2 kašike senfa - 200 g kisele pavlake - 1 tuba (85 g) majoneza - 150 g maslaca - sok od 1 limuna - so - biber

Kokošku (pile) obarite, očistiti od kostiju, odstraniti kožicu i masne delove i čisto meso ohladite i sameljite u mašini za meso. Uz to sameljite slaninu, masline, krastavce, jaja i kapar. Ponovo celu masu sameljite (pirirajte) u mikseru. Dobro umutite ručnim mikserom piriranu masu sa kiselom pavlakom, majonezom, omekšalim maslacem, senfom, sokom, od limuna, solju i biberom. Ostavite u hladnjaku 24 sata.

Služite hladnu uz tost.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2128
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:50. Заголовок: Ananas torta http://..


Ananas torta

Potrebno: 250gr ananasa iz konzerve, 3 čaše kisele pavlake, 3 kašike prah šećera, 150gr mlevenog plazma keksa, 150gr klasičnog plazma keksa, 1 slatka pavlaka za šlag

Klasični plazma keks potapati u sok od ananasa iz konzerve i redjati na plato. Izmešati kiselu pavlaku, šećer i sitno iseckane komade ananasa sa mlevenim plazma keksom. Staviti na poredjani plazma keks. Držati u frižideru 15 minuta. Umutiti šlag od slatke pavlake. Staviti na tortu.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 2129
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 10.09.09 15:55. Заголовок: Rolat od spanać..


Rolat od spanaća

Potrebno: 1,5kg krompira, 350gr brašna, 150gr rendanog parmezana, 1,5kg spanaća, maslac, 3 jajeta, so, biber, 1 čen belog luka, bolonjski ragu.

Krompir skuvamo u ljusci, očistimo, izgnječimo, umesimo sa malo soli, brašnom i jednim jajetom. Razvučemo na platnenoj salveti posutoj brašnom debljine oko 1 cm. U međuvremenu skuvamo spanać u blago slanoj vodi, ocedimo, iseckamo, posolimo, pobiberimo po ukusu, sa jednim izgnječenim češnjem belog luka i na malo butera sušimo. Tada dodamo 150gr rendanog sira, 2 jaja, dobro umesimo i razvućemo po testu, koje sada smotamo kao rolat. Stavimo na platnenu salvetu, čija oba kraja svežemo i kuvatno u puno kipuće slane vode oko 20 minuta. Potom narežemo na komade debljine prsta, lepo poredamo na činiju, prelijemo mesnim raguom i pospemo preostalim ribanim sirom. Služimo vruće

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 3149
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 11.10.09 09:31. Заголовок: PAPRIKAŠ IZ RER..


PAPRIKAŠ IZ RERNE


Sastojci:
1 kg pilećih krilaca

50 ml ulja za dinstanje
50 g slanine
2 glavice crnog luka
70-80 g korena celera
so

400 g šampinjona
1 dl belog vina
1 kašika brašna
1 jabuka
2 kašike slatkog od crvenog luka (ili nekog drugog uz kašiku dve sirćeta)

1 veza peršunovog lista
1 struk mladog luka

Postupak:
1. Slaninu iseći na listiće. Luk na najsitnije. Celer na male kocke. Šampinjone na pola ili ostaviti cele ako nisu preveliki. Jabuku na kocke. Peršun usitniti. Mladi luk iseći na kolutiće, sa sve peruškama.
2. Krilca malo posoliti i poredjati u vatrostalni sud.
3. Na ulju i slanini izdinstati luk i celer sa malo soli. Dodati šampinjone i smanjiti temperaturu, pa dinstati još 5 minuta. Sipati belo vino i kašiku brašna, dinstati uz mešanje još par minuta. Isključiti ringlu pa dodati jabuku i slatko od crvenog luka. Promešati.
4. Ovaj nadev rasporetditi preko i izmedju krilaca. Peći pokriveno alu folijom 45 minuta na 200°C, pa još 15-ak bez folije. Pred služenje posuti seckanim peršunom i mladim lukom.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 3150
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 11.10.09 09:34. Заголовок: KOLAČ SA LE#..


KOLAČ SA LEŠNIKOM


Sastojci:
125 g putera
125 šećera
30 g oštrog brašna
100 g krem maslaca
125 g pečenih mlevenih lešnika
4 jaja
3 kašike marmelade od kajsije
50 g čokolade

Postupak:
1. Omekšali puter penasto umutiti sa šećerom (mikserom par minuta).
2. Dodati 4 žumanca, jedno po jedno, i dalje mutiti.
3. Umešati brašno, lešnike i krem maslac, mutiti još minut.
4. Od belanaca umutiti čvrst smeg i pažljivo dodati prethodnoj smesi.
5. Sipati u okrugli pleh prečnika 20 cm obložen papirom za pečenje, peći oko pola sata na 180°C. Izvaditi i ostaviti 5-10 minuta da malo splasne, prevrnuti na tacnu.
6. Tri kašike marmelade od kajsija razmutiti sa dve kašike vode i premazati ceo kolač. Odozgo narendati čokoladu.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 3151
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 11.10.09 09:44. Заголовок: STARINSKI KOLAČ..


STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA





Sastojci:
5 jaja
150 g + 3 kašike šećera
150 g putera
150 + 50 g mlevenih oraha
130 g + 2 kašike brašna
vanilin šećer
dve-tri kašike džema od kajsije

Postupak:
1. Penasto umutiti belanca sa 150 g šećera, dodati omekšali puter, 150 g oraha i 130 g brašna. Prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje (ja sam pekla i okruglom od 25 cm), staviti da se peče 20-ak minuta na 180°C.
2. Za to vreme umutiti žumanca sa 3 kašike šećera, dodati 2 kašike brašna i dodati vanilin šećer. Rasporediti preko kore od belanaca pa vratiti u rernu na još 10 minuta.
3. Par kašika džema od kajsije razmutiti na tihoj vatri i premazati preko kolača, pa posuti sa 50 g mlevenih oraha.
at 8:24 AM 14 comments



"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 5853
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 19:49. Заголовок: 21 января 2010 г. ..


21 января 2010 г. 17:21
"Утро России" расскажет о необычных свойствах картошки
http://www.vesti.ru/doc.html?id=337041

Картофель фиолетовый, диетический: нет вирусам и ГМО! Что превращает семена в полезную еду? Необычные свойства картошки - в программе "Утро России" в пятницу, 21 января.

КАРТОШКА - КРОМПИР
КАПУСТА - КУПУС
ПОМИДОР - ПАРАДАЈЗ


"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 5854
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 19:53. Заголовок: Једноставан и јефтин..


Једноставан и јефтин колач и деца га обожавају.

12 кашика брашна
12 кашика шећера
12 кашика уља
12 кашика млека
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
3 комада јаја
3 кашике какао праха
(уместо брашна може се додати неколико кашика кокоса или млевених лешника, млевених ораха, шта имате - колико кашика брашна смањите, толико треба додати тог другог састојка - може кашика две више)

Сви састојци се сједине, умуте виљушком, и маса се сипа у подмазан плех. Колач се пече на 200 степени, брзо нараста, мек је, сочан и укусан, ко воли може да стави одозго 2 умућена шлага, наравно, кад се колач охлади.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Kusha
moderator




Сообщение: 1169
Зарегистрирован: 15.07.09
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 19:59. Заголовок: Ja sam juce kupio Bo..


Ja sam juce kupio Borodinski hleb u ruskoj pekari

Super je

Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 5856
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 20:02. Заголовок: Kusha пишет: Ja sa..


Kusha пишет:

 цитата:
Ja sam juce kupio Borodinski hleb u ruskoj pekari

Super je


Бородински хлеб?
Не сумњам у твој укус, али ако те не мрзи опиши ми какав је Бородински хлеб...

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Admin
Sergej-mig




Сообщение: 1244
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Россия, Московская область
Репутация: 4
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 20:33. Заголовок: Бранка пишет: Бород..


Бранка пишет:

 цитата:
Бородински хлеб?
Не сумњам у твој укус, али ако те не мрзи опиши ми какав је Бородински хлеб...







Кто не с нами - тот опоздал, кто не успел - тот против нас Спасибо: 0 
Профиль
Бранка
moderator




Сообщение: 5863
Зарегистрирован: 15.07.09
Откуда: Србија, Београд
Репутация: 5
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.01.10 20:36. Заголовок: Admin пишет: http..


Admin пишет:

 цитата:





Ето вкусно, хочу в Росији јест Бородински хлеб.

"ОДБИЈАМ ДА БИВАМ МЕЂУ КУРЈАЦИМА И НЕЉУДИМА..."
МАРИНА ЦВЕТАЈЕВА
Спасибо: 0 
Профиль
Ответов - 301 , стр: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 All [только новые]
Тему читают:
- участник сейчас на форуме
- участник вне форума
Все даты в формате GMT  3 час. Хитов сегодня: 2
Права: смайлы да, картинки да, шрифты да, голосования нет
аватары да, автозамена ссылок вкл, премодерация откл, правка нет